BALIKESİR / GÖNEN - Sarıköy Ortaokulu

TARİHÇE

Sarıköy Beldesinde Eğitim-öğretim 1892 yılında Armutlu Köyü'nde Kar Ahmet Bey tarafından yaptırılan okulda Devletin İstediği şekilde memleketin kalkınmasını isteyen Elazığ´dan gelme Zülfikar Ebcioğlu Efendi tarafından başlatılmıştır.

1911 tarihinde Gönen İlçesinde bulunan eski milletvekillerimizden Hacim Muhittin ÇARIKLI'nın kaymakam olduğu yıllarda Sarıköy´e gelerek kıdemli öğretmenlerimizden Zülfikar Ebcioglu Efendi´ye eğitim-öğretim ile ilgili rüştiye okulu yapılması konusunda yardımcı olunmasını istemiştir. Bunun üzerine başta Belediye Reisi İbrahim Çavuş, İsmail Çavuş, İsmail Ağa, mahalle muhtarları ve halktan önemli kişilerden oluşan komisyon kurulmuş olup Balkan Harbi zamanında 460 TL. İle başlayan okul İnşaatı 1913 yılında tamamlanmış ve İptidai Mektep olarak eğitim-öğretime başlamıştır. Zülfikar Ebcioğlu Efendi eski okulda 13, yeni okulda 18 yıl olmak Üzere 31 yıl Öğretmenlik yapmıştır.

Sarıköy Beldesinde 1953 yılından sonra ortaokul açılması, ileri gelenler tarafından düşünülmüş ve düşünce 1958 tarihînde bir dernek kurularak faaliyete geçirilmiştir.

15.08.1958 tarihinde Balıkesir Milletvekili Esat BUDAKOĞLU, Hâkim Mahmut Bey, Gönen Kaymakamı Arif BAŞARAN ve halkın katılımıyla binanın temeli atılmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığını "A" tipi projesi, kargir inşaat biçimi uygulanarak yapılmıştır. Sarıköy Ortaokulu 1965–1966 Eğitim-öğretim yılında açılmıştır.

Sarıköy Beldesinde yeniden okul ihtiyacı duyulunca ve 1969 yılında Beşeylül İlkokulu adıyla yaptırılan yeni bina ile ilkokul sayısı ikiye çıkarılmıştır.

1982–1983 Eğitim -Öğretim yılında Sarıköy Atatürk İlkokulu, Sarıköy Beşeylül İlkokulu, Sarıköy Ortaokulu birleştirilerek pilot uygulamayla Sarıköy İlköğretim Okulu adını almıştır.

Taşıma merkezi olan okulumuz 1997–1998 Eğitim-Öğretim yılından itibaren zorunlu ilköğretim uygulamasının başlamasıyla bina sorunu ortaya çıkmıştır. 2002 yılı içersinde Balıkesir Valisi Utkıı ACUN, Milli Eğitim Müdürü Alpaslan PEKER ve Gönen Kaymakamı Mehmet DEMİREZER arasında yapılan protokol gereği 1 Mayıs 2002 tarihinde (A Blok Ortaokul) tarım bahçesinde ek bina inşaatı başladı. 30 Haziran 2002 tarihinde Balıkesir Valimiz Utku ACUN´un katılımıyla temel atma töreni düzenlenmiş olup Gönen Kaymakamlığı Hizmet Birliği tarafından sürdürülen çalışmalar neticesinde Gönen Kaymakamı Mehmet DEMİREZER ´in üstün gayretleriyle 4 katın kaba olarak inşaatı tamamlanmıştır. İnşaatı kalan kısmı ise ihale yoluyla Balıkesir Öztan İnşaata verilmiş ve çok kısa bir sürede bitirilerek anahtar teslim edilmiştir. Şu an çevre düzenlemesi devam etmekte olan okulumuz 15+3 derslik olarak yapılmış olup ek binamız; idari odalar, kalorifer odası, çok amaçlı solanları, kantini, fen laboratuarı, bilgisayar sınıfı (Sarıköy Tarım Ürünleri tarafından Eğitime %100 destek kampanyasıyla 20+1 bilgisayar kazandınlmiştır) bulunmaktadır.

Okulumuz taşıma merkezi olup 15 çevre köy okulumuza taşınmaktadır. 1 müdür, 1 müdür yardımcısı, 12 branş, 11 sınıf öğretmeni, 1 okul öncesi öğretmeni, 1 hizmetli, 1 memur ve 620 öğrencisiyle  eğitim öğretime devam etmektedir.

Sosyal etkinlik olarak futbol» atletizm. Voleybol, resim-iş, drama, halk oyunları ve izcilik dallarında faaliyet göstermektedir.

Okulumuzdan mezun olarak çeşitli mesleklerde (pilot, doktor, subay öğretmen, mühendis, hemşire vb.) basan gösteren öğrencilerimiz bulunmaktadır

2004–2005 Eğitim-Öğretim yılından itibaren normal eğitime geçen okulumuzda 1.2.3. sınıflar B ve C bloklarda, 4.5.6.7.8. sınıflarda A-l, A–2 blokta eğitim-öğretim görmektedir.

2012-2013 Eğitim Öğretim yılında ise kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen 12 yıl zorunlu öğretim nedeniyle  aynı binalarda Sarıköy İlkokulu ve Sarıköy Ortaokulu olarak eğitim ve öğretime devam etti.

2012-2013 Eğitim öğretim yılında ise Sarıköy Ortaokulu olarak Eğitim-Öğretime devam edecektir.

Yayın: 23.01.2013 - Güncelleme: 14.04.2020 16:28 - Görüntülenme: 3067